Weer “echt” kunnen leven, dat was mijn streven.

 

‘Ik wilde voor mezelf kunnen zeggen dat ik alles geprobeerd heb om zo goed mogelijk van mijn bestralingsklachten af te komen. En wat ben ik blij dat ik dit inderdaad gedaan heb en dat ik de hyperbare zuurstoftherapie heb geprobeerd. Want ik kan nu weer “echt” leven, zonder mij onzeker te voelen.’ De heer Hajo Drent kreeg in 2017 te horen dat hij prostaatkanker had. Wat volgde was een geslaagde operatie. Echter begin 2018 bleek bij een controle dat zijn PSA waarde iets hoger was en in maart 2018 werd begonnen met de bestralingen. Dit leverde in het begin geen problemen op, die ontstonden eind 2018. 

‘Ik merkte ineens dat ik bloedingen kreeg met mijn ontlasting en ook dat ik vrij vaak aandrang had om naar de wc te gaan. Hier ben ik uiteraard mee naar het ziekenhuis gegaan en de conclusie was late bestralingsschade van de endeldarm.’ 

In die tijd slikte de heer Drent ook bloedverdunners en zijn idee was om daar wellicht mee te stoppen. Maar zijn arts vond dit nog niet nodig en wilde eerst afwachten. Toen de bloedingen bleven aanhouden werd toch begin 2019 gestopt met de bloedverdunners. Dit had in eerste instantie een beetje effect. Uiteindelijk heeft de heer Drent in 2019 drie laserbehandeling gehad om de haarvaten in de endeldarm dicht te branden. Op zich werkte dit een tijdje redelijk goed. Maar de bloedingen bleven toch terugkomen. Soms waren ze zo erg dat hij flauw viel. Ook de impact van de bloedingen en de continue aandrang om naar de wc te moeten op het leven van de heer Drent werden steeds duidelijker en moeilijker. 

‘Onzekerheid en lichamelijk klachten namen de overhand’

‘In deze periode werd steeds duidelijker wat de klachten voor impact op mijn en ons leven hadden. Door het bloedverlies moest ik staaltabletten slikken. Daarnaast was ik moe en had ik geen fut om dingen te doen. Ook ga je je leven aanpassen. Mijn vrouw en ik hebben een camper en daar mogen we graag mee weggaan. Bij aankomst op een camping probeerden we ervoor te zorgen dat we zo dicht mogelijk bij het toiletgebouw stonden. Aangezien ik toch ongeveer 7 keer per dag naar de wc moest. Ook tijdens het boodschappen doen houd je er rekening mee. We gingen naar supermarkten waar een wc beschikbaar was. Uiteindelijk word je er erg onzeker van en de spontaniteit in de activiteiten die we graag samen deden werd alsmaar minder.’

In het eerste kwartaal van 2020 heeft de heer Drent een afspraak bij zijn radiotherapeut ter controle. Zijn bloedingen zijn dan soms zo erg dat hij soms 2-3 keer per week bloedingen heeft die een paar uur duren. Zijn radiotherapeut stelt de behandeling met hyperbare zuurstoftherapie voer. Hij stuurt de heer Drent een link van de website met informatie over hyperbare zuurstoftherapie.

‘Eigenlijk had ik de keus snel gemaakt na het lezen van de informatie op de website. De radiotherapeut heeft mij verwezen en ik werd opgeroepen voor een intake gesprek. Tijdens het gesprek heeft jullie arts mij duidelijk uitgelegd wat ik voor effect ik zou mogen verwachten. Ik heb zelf besloten dat ik het de moeite waard vond en wilde het zeker gaan proberen.’

In de zomer komt meneer Drent in behandeling. De behandelingen in de hyperbare kamer ervaart hij niet als vervelend. Met de andere patiënten kan hij het goed vinden, bij de eerste behandelingen zorgt het personeel dat je je op je gemak voelt. En de patiënten die al langer in behandeling zijn hebben goede tips. Zorg dat je afleiding voor jezelf mee hebt, dus ga lezen, puzzelen of kijk een film die in de hyperbare kamer wordt afgespeeld. 

 

‘Na 14 dagen merkte ik al de eerste positieve effecten’

De heer Drent was nog maar 14 dagen in behandeling toen hij de eerste positieve effecten al merkte. ‘Het viel mij op dat ik al minder bloedingen had en dat ik ook al iets minder vaak naar de wc moest. Mijn energie nam toe en ik kreeg weer fut om andere dingen te gaan doen. Uiteindelijk heb ik 40 behandelingen gehad. En die hebben ervoor gezorgd dat mijn kwaliteit van leven enorm is verbeterd. Ik hoef nu nog maar 2 tot 3 keer per dag naar de wc en de bloedingen zijn haast verdwenen. Ik ben heel erg blij dat ik deze behandeling gedaan heb. En zou het iedereen die te maken krijgt met late bestralingsschade van harte aanraden. Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik niet meer onzeker ben en dat ik samen met mijn vrouw weer ‘echt’ kan leven. Dus onverwacht ergens naartoe gaan behoort weer tot de mogelijkheden. Alhoewel dat in deze tijd van Corona niet opgaat.’

VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.