“MIJN VROUW KAN WEER ONTSPANNEN NAAR BUITEN, DOORDAT IK BEHANDELD BEN.”

Willem Oosterend is bijna fan te noemen van de hyperbare zuurstoftherapie. Toen hij 62 jaar was werd hij behandeld voor prostaatkanker. Eigenlijk ging alles voorspoedig, tot dat Willem opstond, vlak na de operatie. Hij kreeg blaaskrampen en de katheter in zijn blaas werd losgetrokken. Er ontstond veel schade in bestraald gebied. Incontinentie en pijn waren het gevolg. ‘Ik heb het echt zwaar gehad. Littekenweefsel in mijn urinebuis zorgde voor incontinentie, maar soms ook voor verstopping. Daardoor moest ik steeds weer geopereerd worden. Terwijl dat deel van mijn lijf zo slecht doorbloed was.’

Geen toeval

Via een lotgenotenlijn hoorde Willem van de mogelijkheden van hyperbare zuurstoftherapie. ‘Ik had zoveel pijn. Artsen konden daar eigenlijk niks mee. Ja, je hebt pijn. Maar we weten hoe dat komt en kunnen er eigenlijk weinig tegen doen. Nadat ik hoorde over de hyperbare zuurstof, stelde ik dat voor aan mijn bestralingsarts. Die stuurde mij gelijk door. Ik liep toen al zo lang met klachten. En het hielp. Ik kreeg minder pijn en had minder vaak bloed bij de ontlasting. Voor mij is dat geen toeval geweest hoor. Als er andere redenen waren dat ik beter werd, dan was dat al wel eerder gebeurd.’

Ik moest aandringen

Willem zat veertig keer in de tank. Twee jaar later kreeg hij opnieuw zoveel last, mede door andere operaties die hij moest doorstaan, dat hij opnieuw bij zijn uroloog aanklopte voor een behandeling in de zuurstoftank. ‘Het is gek hoe je artsen soms moet overtuigen van dit soort behandelingen. Ik heb echt moeten aandringen. Terwijl ik mijn uroloog echt hoog heb zitten. Hij wist altijd de juiste snaar te raken, maar hierbij moest ik meer moeite doen. Uiteindelijk verwees hij me door en kreeg ik nog eens veertig behandelingen.’

We kunnen weer samen op pad

‘Opnieuw hielp het me. Ik heb nog wel wat last van incontinentie, maar de pijn is heel veel minder. Ik kan nu weer 2 uur wandelen op een dag, in plaats van de 10 minuten met veel pijn en moeite voor de behandeling. En veel belangrijker nog; mijn vrouw is visueel gehandicapt. De enige manier voor haar om ontspannen te recreëren in de buitenlucht, is samen met mij op de tandem. Dat kan nu weer. We kunnen weer samen op pad. Hoe fijn is dat!’

Tips van Willem

‘Positief denken helpt echt. Blijf je best doen om positief te zijn. En als je de tank in gaat, niet iedereen kan het, maar probeer een beetje sfeer te maken. Ik vond de eerste behandeling best heel griezelig, maar uiteindelijk viel het allemaal reuze mee. Als er mensen bij zijn die sfeer weten te maken en een beetje lol de tank in brengen, dan is dat waardevol. Ik heb steeds geprobeerd er een bijna gezellig geheel van te maken. En dat lukte me meestal aardig.’

VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.

BEHANDELINGEN

Amersfoort
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Arnhem
Hyperbare zuurstoftherapie

Geldrop
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Hoogeveen
Hyperbare zuurstoftherapie

Rotterdam
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Waalwijk
Hyperbare zuurstoftherapie