“IK BEN MINDER AAN HUIS GEBONDEN. EN DAT IS ERG WAARDEVOL”

‘Ik ben zelf arts, maar ik had nooit gedacht aan de mogelijkheid van hyperbare zuurstoftherapie voor mijn eigen klachten.’ René Hendriks (56) kreeg een intensieve behandeling tegen prostaatkanker. Hij kreeg bestralingen en liep 9 maanden met een buikkatheter. Daarna hield hij veel klachten bij het plassen en ook de ontlasting was niet meer wat het geweest was.

‘Ik moest heel vaak naar het toilet en plassen verliep zeer moeizaam en was pijnlijk. Mijn ontlasting was dun. Daardoor was ik  veel aan huis gebonden. Ik kon sowieso al niet meer doen wat ik altijd graag deed. Ik was voor ik ziek werd bijzonder actief. Ik speelde hockey en tennis, ik liep hard en mocht graag een paar kuub hout hakken. Dat is voorbij. Daar kan ik wel mee leven. Maar als je dan ook nog continu pijn hebt en je kan de deur bijna niet uit, is het leven donker.’

Waar is de wc?

Als voorbeeld noemt René een trip naar Amsterdam. ‘Ik zou met mijn vrouw naar Amsterdam. Van tevoren vroeg ik mij al af of dat wel goed zou komen. We gingen vanaf Arnhem met het openbaar vervoer, maar we zijn omgedraaid bij Ede. Ik moest iedere 10 minuten naar de wc en was alleen maar bezig met de vraag of ik wel op tijd bij de wc zou kunnen komen. Dat was geen doen.’

René las op internet over hyperbare zuurstof therapie. Ik was vroeger militair arts, tijdens mijn dienstplicht. Ik herinner mij behandeling van een militair met hyperbare zuurstof tegen gangreen. Maar ik wist niet dat deze behandeling tegenwoordig ook andere toepassingen kent en dat het ook mijn klachten kon verhelpen of verminderen. Het is geen wondermiddel, maar het heeft mij zeker geholpen.’ René onderging 40 tanksessies in 2015. ‘Het is wat zweterig en ongemakkelijk in de tank, maar het kostte mij verder weinig meer dan de tijdsinvestering.’

Andere therapieën

‘Langzaam maar zeker merkte ik subtiele veranderingen. Mijn ontlasting werd minder dun en de pijn werd minder. Het gaat nog niet zo goed met me als voorheen, maar het gaat wel degelijk beter. Concreet gaat het zoveel beter dat ik minder aan huis gebonden ben en dat is erg waardevol.’

René Hendriks is zich er van bewust dat zijn klachten niet per se alleen maar door de hyperbare zuurstof verminderd hoeven te zijn. ‘Ik heb duidelijk indicaties dat het wel gewerkt heeft. Ik heb in verband met mijn ziekte ook andere therapieën gevolgd. Zo deed ik op advies van een bevriend psychologe Mindfulness Based Cognitive Therapy. Daardoor werd het weer rustiger in mijn hoofd. Dat heeft mij ook geholpen.’

Tips van René

‘Zie de zuurstoftherapie als investering in jezelf. Het kost tijd, is niet altijd comfortabel, maar het heeft mij niet geschaad. Begrijp dat het niet gelijk werkt, dus ga er niet vanuit dat je je na een week weer beter voelt. En als je besloten hebt om de tank in te gaan; zoek iets waarmee je de tijd kan doorkomen, zoals muziek, een boek of een film.’

CONTACTGEGEVENS

Da Vinci Kliniek
T. 040-2180530
F. 040-2180539
E. info@davincikliniek.nl

Locatie Geldrop
Nieuwendijk 49
5664 HB Geldrop

Locatie Amersfoort
Meander Da Vinci
Maatweg 3
3813 TZ Amersfoort

Volg route Foyer 6 voor Meander Da Vinci.

OPENINGSTIJDEN

Kliniek
maandag t/m vrijdag 08.00 – 17.00 uur

De hyperbare zuurstofbehandeling
08.15 – 10.05 uur
10.45 – 12.35 uur
13.15 – 15.05 uur

U dient 15 minuten van te voren aanwezig te zijn in de kliniek.

Route
Klik hier voor de route naar onze kliniek in Geldrop.

Klik hier voor de route naar onze Meander Da Vinci kliniek in Amersfoort.