Diabetische Voetwond


Wat is een diabetische voetwond?

Mensen die al jaren last hebben van diabetes (suikerziekte) krijgen op den duur last van schade aan het lichaam doordat hun bloedsuikerwaarden constant verhoogd zijn. Eén van de meest voorkomende en vervelendste complicatie is dat wonden slecht of niet genezen.  Deze slecht genezende wonden zitten meestal aan de voeten en de onderbenen.

Patiënten met deze wonden hebben uitgebreide medische begeleiding nodig. Hierbij zijn vaak meerdere experts betrokken zoals een (vaat)chirurg, internist, revalidatiearts, podotherapeut en een schoenmaker.

Hoe wordt een diabetische voetwond veroorzaakt?

Bij diabetische wonden spelen een aantal ongunstige omstandigheden een rol:

  • De meest ongunstige factor is de verminderde doorstroming van de grote en de kleine bloedvaten. Hierdoor wordt de aanvoer van zuurstofrijk bloed belemmerd. Het gevolg hiervan is dat er weefsel afsterft, de afweercellen slechter gaan functioneren en de capaciteit om collageen aan te maken afneemt.
  • Doordat het weefsel zuurstofarm is, vormt dit ook een prettige omgeving voor bacteriën waardoor de kans op infecties toeneemt. Dit stagneert de genezing van de wond.

Resultaten

Hyperbare zuurstoftherapie is effectief wanneer er sprake is van een tekort aan zuurstof in en om de diabetische voetwond. Da Vinci kliniek selecteert zorgvuldig door metingen te doen.Hyperbare zuurstoftherapie bij diabetische voetwonden

Hyperbare zuurstoftherapie is een methode om dit zuurstoftekort op te heffen.

Door de patiënt plaats te laten nemen in de hyperbare kamer en 100% zuurstof in te laten ademen, neemt de hoeveelheid zuurstof in het slecht doorbloede weefsel enorm toe. Hierdoor worden afweercellen extra gestimuleerd om de bacteriën en andere afvalproducten op te ruimen en worden nieuwe cellen en bloedvaatjes aangemaakt.

Daarnaast raken bacteriën die zich lekker voelen in een omgeving met weinig zuurstof uit balans waardoor ze sterven en infecties oplossen.  Ook wordt de werking van antibiotica fors versterkt door hyperbare zuurstoftherapie. Al deze factoren dragen bij aan het stimuleren van de wondgenezing.

Gemiddeld zijn 40 behandelingen nodig om tot genezing te komen. Dit komt neer op 5 behandelingen per week (iedere werkdag) gedurende 8 weken.

De behandeling met hyperbare zuurstoftherapie is een aanvullende behandeling en wordt in overleg met uw behandelend specialist ingezet en afgestemd.


VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 5 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.