Chronische botontsteking (Osteomyelitis)


Wat is een botontsteking?

Een botontsteking is een ontsteking aan het bot of beenmerg en wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Deze ontsteking kan ontstaan doordat een infectie van de huid of het onderhuidse bindweefsel zich uitbreidt van de oppervlakte naar de diepte. Zo diep, dat het bot aangetast raakt. Ook kan osteomyelitis optreden door versleping van bacteriën via de bloedbaan of direct zoals na een openbeenbreuk of operatie. Als bot ontstoken raakt is er sprake van osteomyelitis, letterlijk een ontsteking van bot en beenmerg. Dit is een ernstig beloop van een infectie waarbij medisch ingrijpen noodzakelijk is.

Vaststellen van een botontsteking

Om te bepalen of er sprake is van een botontsteking wordt er een foto’ of een scan gemaakt en worden er kweken afgenomen. Vervolgens wordt bekeken om welke bacterie het gaat en welke behandeling noodzakelijk is. Dit kan een behandeling met antibiotica zijn en eventueel een operatie waarbij afgestorven weefsel wordt verwijderd.

Hyperbare zuurstoftherapie bij botontsteking

Naast de behandeling met antibiotica of een operatie kan besloten worden hyperbare zuurstoftherapie in te zetten. Een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie is een aanvullende behandeling die bijdraagt aan de genezing van de botontsteking. Deze behandeling krijgt u naast of in het verlengde van de behandelingen die u ondergaat bij de medisch specialist.

Door de patiënt plaats te laten nemen in de hyperbare kamer en 100% zuurstof in te laten ademen, neemt de hoeveelheid zuurstof in het slecht doorbloede beenmerg enorm toe. Hierdoor worden afweercellen extra gestimuleerd om de bacteriën en andere afvalproducten op te ruimen en worden botcellen weer aangemaakt. Daarnaast raken bacteriën die zich lekker voelen in een omgeving met weinig zuurstof uit balans waardoor ze sterven en infecties oplossen.  Ook wordt de werking van antibiotica fors versterkt door hyperbare zuurstoftherapie.


VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.

BEHANDELINGEN

Amersfoort
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Arnhem
Hyperbare zuurstoftherapie

Geldrop
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Hoogeveen
Hyperbare zuurstoftherapie

Rotterdam
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Waalwijk
Hyperbare zuurstoftherapie