Bestralingsklachten hoofd/hals


Klachten na bestraling van hoofdhalsgebied

U bent bestraald voor kanker in het hoofdhalsgebied. Behalve de tumor is ook het omliggende gezonde weefsel bestraald waardoor het in meer of mindere mate beschadigd is. Dit is een bijwerking van radiotherapie. De klachten gaan in de meeste gevallen binnen drie maanden over.

Klachten bij late bestralingsschade hoofdhalsgebied

Late bestralingsschade in het hoofdhalsgebied kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:

    • Slikken kost moeite of is zelfs pijnlijk.
    • Spreken gaat moeilijk. U wordt hees, uw stem verdwijnt of het spreken gaat pijn doen.
    • Aanwezigheid van kleine wondjes in uw mond of uw tandvlees die niet goed genezen.
    • U heeft minder speeksel of uw speeksel is taaier geworden. Hierdoor heeft u last van een droge mond en keel.
    • U merkt dat uw smaak minder wordt.
    • Beschadiging van uw kaakbot waardoor pijnklachten ontstaan, er een spontane botbreuk ontstaat of het kaakbot deels afsterft. Hierdoor kan het bot bloot komen te liggen.
    • Moeite met het verder openen van uw mond.


Resultaten

Als er problemen optreden na de bestraling van een hoofd-halstumor, en deze problemen zijn toe te wijzen aan late bestralingsschade, geeft hyperbare zuurstoftherapie, al dan niet in combinatie met kaakchirurgische behandeling, goede resultaten. Vooral klachten als moeite hebben met slikken, een droge mond door verminderde aanmaak van speeksel en ook pijn in de mond lijken goed te reageren op hyperbare zuurstoftherapie. Dit blijkt ook uit diverse onderzoeken die hier naar gedaan zijn.



Late bestralingsschade in het hoofdhalsgebied

Wanneer deze klachten drie maanden na de bestraling nog aanwezig zijn of ontstaan, dan is de kans aanwezig dat deze het gevolg zijn van late bestralingsschade. De weefselschade door de bestraling lijkt bij u een blijvende vorm aan te nemen. Dit kan gebeuren in alle weefsels die bestraald zijn. Denk aan uw kaakbot, het tandvlees, de slijmvliezen van de mond, keel of slokdarm of uw strottenhoofd met uw stembanden.

Chirurgie en implantaten in bestraald weefsel

Als er een chirurgische ingreep plaats moet vinden in een kaak die bestraald is, kan een behandeling met hyperbare zuurstof wondcomplicaties voorkomen.



drukcabine hyperbaar zuurstoftherapie


Hyperbare zuurstoftherapie bij bestralingsschade hoofd/hals

Een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten verminderen. Uw medisch specialist of huisarts kan u naar Da Vinci Kliniek verwijzen voor een behandeling met hyperbare zuurstof.

Als u bent verwezen en we alle relevante gegevens van uw verwijzend arts hebben ontvangen, bellen we u om een intakegesprek te plannen. U kunt ook eerst een vrijblijvende afspraak inplannen. We kunnen dan beoordelen of u voor behandeling met hyperbare zuurstoftherapie in aanmerking komt en u kunt bepalen of deze therapie passend is voor u.


Terug naar Hyperbare Zuurstoftherapie

VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.