Bestralingsklachten darmen


Klachten na bestraling in het bekkengebied

U bent bestraald in het bekkengebied. Bijvoorbeeld voor blaas- prostaat- of darmkanker. Behalve de tumor is ook het omliggende gezonde weefsel bestraald waardoor het in meer of mindere mate beschadigd is. Dit is een bijwerking van radiotherapie. De klachten gaan in de meeste gevallen binnen drie maanden over.

Klachten bij late bestralingsschade

Al deze klachten kunnen invloed hebben op uw dagelijkse leven. Late bestralingsschade in het bekkengebied kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:

  • bloed of slijm bij uw ontlasting
  • pijn bij de stoelgang of kramp in de buik
  • vaker ontlasting
  • slijmverlies via de anus
  • loze aandrang
  • slecht genezende wond aan de anus
  • incontinentie voor ontlasting of urine


Resultaten


Late bestralingsschade in het bekkengebied

Wanneer deze klachten drie maanden na de bestraling nog aanwezig zijn of ontstaan, dan is de kans aanwezig dat deze het gevolg zijn van late bestralingsschade. De weefselschade door de bestraling lijkt bij u een blijvende vorm aan te nemen.

De darm kan gaan bloeden of er kan verdikking door bindweefselvorming optreden van de darmwand waardoor deze niet meer goed kan bewegen en geen toename van darminhoud meer kan verdragen.

Gevolgen voor uw dagelijkse leven

Vanzelfsprekend is effect van late bestralingsschade voor elke persoon verschillend. Eén van de meest voorkomende klachten is moeite met de vertering van eten. Deze klachten kunnen u hinderen in uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij het maken van een wandeling, uit eten of naar een feestje gaan.
UitlegHyperbare zuurstoftherapie bij stralingsklachten bekkengebied/darmen

Een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten verminderen. Uw medisch specialist of huisarts kan u naar Da Vinci Kliniek verwijzen voor een behandeling met hyperbare zuurstof. Als u bent verwezen en we alle relevante gegevens van uw verwijzend arts hebben ontvangen, bellen we u om een intakegesprek te plannen. U kunt ook eerst een vrijblijvende afspraak inplannen. We kunnen dan beoordelen of u voor behandeling met hyperbare zuurstoftherapie in aanmerking komt en u kunt bepalen of deze therapie passend is voor u.


Terug naar Hyperbare Zuurstoftherapie

VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.