Bestralingsklachten borst


Klachten na bestraling

U bent behandeld voor borstkanker. Behalve de tumor is ook het omliggende gezonde weefsel bestraald waardoor het in meer of mindere mate beschadigd is. Dit is een bijwerking van radiotherapie. De klachten gaan in de meeste gevallen binnen drie maanden over.

Klachten bij late bestralingsschade

Al deze klachten kunnen invloed hebben op uw dagelijkse leven. Late bestralingsschade in het borstgebied kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:

  • Oedeem in de bestraalde borst
  • Een pijnlijke borst
  • Roodheid
  • Een slecht genezende wond in het bestraalde gebied
  • Pijn aan de ribben
  • Stugger worden van het weefsel waardoor u in uw beweging beperkt wordt (met name de arm)


Resultaten

Late bestralingsschade van de mamma is een aandoening waarmee we bij Da Vinci Kliniek veel ervaring hebben opgedaan. De resultaten zijn, dat bij ongeveer driekwart van de mensen die bij ons zijn behandeld, de pijnklachten verdwijnen of aanvaardbaar minder worden.

Ook oedeem, roodheid en bewegingsbeperking van de armen worden genoemd als symptomen die verminderen of verdwijnen na behandelen met hyperbare zuurstof. In dit artikel kunt u meer lezen over het onderzoek wat is gedaan naar late bestralingsschade van de mamma, behandeld met hyperbare zuurstof.Late bestralingsschade

Wanneer deze klachten drie maanden na de bestraling nog aanwezig zijn of ontstaan, dan is de kans aanwezig dat deze het gevolg zijn van late bestralingsschade. De weefselschade door de bestraling lijkt bij u een blijvende vorm aan te nemen. In de borst kunt u toename van vocht (oedeem) bemerken. Hierdoor kan pijn ontstaan. Ook kan de bestraalde borst roder, warmer en harder gaan aanvoelen dan de andere borst. Uiteindelijk kan het weefsel in uw borst verharden waardoor deze van vorm verandert. U kunt pijnscheuten of een zeurende pijn gaan ervaren, die matig reageert op pijnstillers. Soms kunnen de ribben pijn gaan doen.

Gevolgen voor uw dagelijkse leven

Vanzelfsprekend is effect van late bestralingsschade voor elke persoon verschillend. Maar in het algemeen kunnen bijvoorbeeld werken, sporten, het huishouden doen en het slapen lastiger worden.

Eén van de meest voorkomende klachten is pijn en bewegingsbeperking van de arm. Hierdoor kunnen simpele dingen als het dragen van een BH of een autogordel, tillen of het openen van een keukenkastje pijnlijk of lastig zijn.Hyperbare zuurstoftherapie bij stralingsklachten borst

Een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten verminderen. Uw medisch specialist of huisarts kan u naar Da Vinci Kliniek verwijzen voor een behandeling met hyperbare zuurstof.

Als u bent verwezen en we alle relevante gegevens van uw verwijzend arts hebben ontvangen, bellen we u om een intakegesprek te plannen. U kunt ook eerst een vrijblijvende afspraak inplannen. We kunnen dan beoordelen of u voor behandeling met hyperbare zuurstoftherapie in aanmerking komt en u kunt bepalen of deze therapie passend is voor u.


VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 5 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.