Bestralingsklachten blaas


Klachten na bestraling in blaasgebied

U bent bestraald voor kanker in het blaasgebied. Bijvoorbeeld omdat u prostaatkanker had, baarmoederhalskanker of kanker aan de endeldarm. Behalve de tumor wordt vrijwel altijd ook het omliggende gezonde weefsel bestraald. Dit kan klachten geven die meestal binnen drie maanden overgaan.

Klachten bij late bestralingsschade blaasgebied

Al deze klachten kunnen invloed hebben op uw dagelijkse leven. U kunt zich onrustig voelen over de deur uitgaan omdat u altijd een toilet in de buurt wilt hebben. Ook kunt u minder energie hebben.

Late bestralingsschade in het blaasgebied kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:

  • U heeft bloed bij uw urine
  • Plassen is pijnlijk
  • Er zitten bloedstolsels bij uw urine
  • Vaak plassen/incontinentie, geen controle meer hebben over het ophouden van de urine.
    Dit is vaak ook in combinatie met geen controle over de ontlasting.


Resultaten

In studies is gebleken dat late radiatieschade van de blaas uitstekend reageert op behandeling met hyperbare zuurstof. Ook onze ervaring is, dat het bloedverlies bij het plassen snel verbetert. Ook de transfusiebehoefte verdwijnt daarmee.


Late bestralingsschade blaasgebied

Wanneer deze klachten drie maanden na de bestraling nog aanwezig zijn of ontstaan, dan is de kans aanwezig dat deze het gevolg zijn van late bestralingsschade. Klachten zoals bloed in uw urine, stolsels in de urine, incontinentie of pijn in het lage bekkengebied komen dan voor en gaan dan vaak niet meer vanzelf over.

Het is belangrijk dat u deze klachten meldt bij uw radiotherapeut of huisarts. Samen met uw behandelaar kunt u dan kijken wat de behandelmogelijkheden zijn.


Hyperbare zuurstoftherapie bij bestralingsschade blaas

Een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten verminderen. Uw medisch specialist of huisarts kan u naar Da Vinci Kliniek verwijzen voor een behandeling met hyperbare zuurstof.

Als u bent verwezen en we alle relevante gegevens van uw verwijzend arts hebben ontvangen, bellen we u om een intakegesprek te plannen. U kunt ook eerst een vrijblijvende afspraak inplannen. We kunnen dan beoordelen of u voor behandeling met hyperbare zuurstoftherapie in aanmerking komt en u kunt bepalen of deze therapie passend is voor u.


Terug naar Hyperbare Zuurstoftherapie

VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 5 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.