Bestralingsklachten aan vrouwelijke geslachtsorganen


Klachten na bestraling

U bent bestraald wegens baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker of vulvakanker. Behalve de tumor is ook het omliggende gezonde weefsel bestraald waardoor het in meer of mindere mate beschadigd is. Dit is een bijwerking van radiotherapie. De klachten gaan in de meeste gevallen binnen drie maanden over.

Klachten bij late bestralingsschade vrouwelijke geslachtsorganen

Al deze klachten kunnen invloed hebben op uw dagelijkse leven. Late bestralingsschade aan de vrouwelijke geslachtsorganen kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:

  • slecht genezende wonden in het bestraalde gebied
  • pijn bij seks
  • verbindweefseling, leidend tot vernauwing en ondieper worden van de vagina
  • bloed of slijm bij uw ontlasting
  • pijn bij de stoelgang of kramp in de buik
  • vaker ontlasting
  • slijmverlies via de anus
  • loze aandrang
  • slecht genezende wond aan de anus
  • incontinentie voor ontlasting of urine


Resultaten

Slecht genezende wonden aan de vagina genezen vaak heel goed met hyperbare zuurstoftherapie. Samen met een goede wondverzorging maakt u goede kans op herstel.Late bestralingsschade vrouwelijke geslachtsorganen

Wanneer deze klachten drie maanden na de bestraling nog aanwezig zijn of ontstaan, dan is de kans aanwezig dat deze het gevolg zijn van late bestralingsschade. De weefselschade door de bestraling lijkt bij u een blijvende vorm aan te nemen. Als gevolg van deze weefselschade kan er pijn, vocht, irritatie of verbindweefseling in uw geslachtsorganen kan ontstaan. Ook kunnen problemen ontstaan bij het plassen en bij seksuele activiteit. Ook blaasklachten, darmklachten of slecht genezende wonden kunnen voorkomen.

Gevolgen voor uw dagelijkse leven

Vanzelfsprekend is effect van late bestralingsschade voor elke persoon verschillend. Naast de genoemde fysieke klachten kunnen ook emotionele klachten ontstaan. Deze late bestralingsklachten gaan meestal niet meer vanzelf over.UitlegHyperbare zuurstoftherapie bij bestralingsschade vrouwelijke geslachtsorganen

Een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten verminderen. Uw medisch specialist of huisarts kan u naar Da Vinci Kliniek verwijzen voor een behandeling met hyperbare zuurstof.

Als u bent verwezen en we alle relevante gegevens van uw verwijzend arts hebben ontvangen, bellen we u om een intakegesprek te plannen. U kunt ook eerst een vrijblijvende afspraak inplannen. We kunnen dan beoordelen of u voor behandeling met hyperbare zuurstoftherapie in aanmerking komt en u kunt bepalen of deze therapie passend is voor u.


Terug naar Hyperbare Zuurstoftherapie

VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.

BEHANDELINGEN

Amersfoort
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Arnhem
Hyperbare zuurstoftherapie

Geldrop
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Hoogeveen
Hyperbare zuurstoftherapie

Rotterdam
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Waalwijk
Hyperbare zuurstoftherapie