HYPERBARE
ZUURSTOFTHERAPIE
Adviesspreekuur

Bent u in het verleden bestraald en heeft u klachten in het bestraalde gebied? Meld u nu aan voor het adviesspreekuur en ontvang vrijblijvend advies over de behandelmogelijkheden die wij voor u zien.


AANMELDEN


Stel een vraag

Heeft u vragen over hyperbare zuurstoftherapie?
U kunt uw vragen direct aan ons voorleggen door het formulier in te vullen en dit naar ons te verzenden. Wij reageren binnen 48 uur op uw vraag.


STEL UW VRAAG

WAT IS HYPERBARE ZUURSTOFTHERAPIE


Hyperbare zuurstoftherapie is een therapie die wordt ingezet om zuurstoftekort in beschadigd weefsel op te heffen. Dit zuurstoftekort kan voor komen in weefsels die beschadigd zijn door bestraling, maar kan ook voor komen bij diabetische voetwonden. Het zuurstoftekort wordt veroorzaakt door het dichtzitten van de haarvaatjes in het gebied waar u klachten heeft.

Bij hyperbare zuurstoftherapie wordt 100% zuurstof ingeademd onder een verhoogde omgevingsdruk, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed en de weefsels toeneemt.
De behandeling vindt plaats in een hoge drukcabine, waarbij u als patiënt via een masker 100% zuurstof ademt. De hoogte van de druk is 2,5 bar. Dit komt overeen met de druk op 15 meter onder water.

Hyperbare zuurstoftherapie zorgt ervoor dat het zuurstoftekort in beschadigd weefsel wordt opgeheven, nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt en de cellen die van belang zijn voor het herstel verbeteren. De aangroei van bloedvaatjes heeft tijd nodig daarom zijn meerdere behandelingen nodig. Deze nieuwe bloedvaatjes blijven bestaan ook na afloop van de behandeling zodat herstel voortduurt.

Het gaat om dagelijkse behandelingen (op werkdagen) voor een periode van 6 tot 8 weken. Als patiënt ondergaat u 30 – 40 sessies van 1 uur en 50 minuten.


LEES MEER

HOE WERKT HYPERBARE ZUURSTOFTHERAPIE IN HET KORT?


Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling waarbij patiënten via een masker of kap 100% zuurstof inademen. Dit gebeurt in een grote afgesloten ruimte (de hyperbare kamer) waarin de druk hoger is dan de normale omgevingsdruk.

Door de verhoogde druk kan het lichaam ongeveer 12,5 maal zoveel zuurstof in het bloedplasma opnemen dan normaal. Daardoor worden de weefsels waar te weinig zuurstof komt, beter van zuurstof voorzien.

Hoe lang duurt hyperbare zuurstoftherapie?

Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling die meestal 6 tot 8 weken duurt. De patiënt ondergaat in die periode ongeveer 30 – 40 sessies van 1 uur en 50 minuten.

Deze sessies vinden iedere werkdag plaats.INDICATIES HYPERBARE ZUURSTOFTHERAPIE

Bent u in het verleden bestraald wegens kanker en herkent u één of meer van de klachten die staan bij het gebied waar u bestraald bent? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we of u in aanmerking komt voor behandeling met hyperbare zuurstof.

Hyperbare zuurstoftherapie wordt onder andere ingezet bij patiënten met complexe wonden en patiënten met klachten na bestraling. De therapie wordt ingezet om het zuurstoftekort in het beschadigde weefsel op te heffen. Daarnaast zorgt deze therapie voor het aanmaken van nieuwe bloedvaatjes en het verbeteren van de cellen die van belang zijn voor het herstel. Dit stimuleert het herstel van het beschadigde weefsel.

Klachten in onderstaande gebieden kunnen worden behandeld met hyperbare zuurstoftherapie.


BEHANDELTRAJECT


1. VERWIJZING

Na ontvangst van de verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist plannen wij uw intakegesprek.


4. HYPERBARE BEHANDELING

1 uur en 50 minuten per sessie in behandelkamer.

2. INTAKE ARTS

Het medische intakegesprek vindt plaats met een van onze kliniekartsen.


5. NAZORG

Telefonisch consult na 3 maanden.

3. INTAKE VERPLEEGKUNDIGE

Tijdens het gesprek met de verpleegkundige krijgt u uitleg over de behandeling en worden eventuele vragen beantwoord.

Tips voor tijdens de behandeling met hyperbare zuurstoftherapie


Wij geven u graag een aantal tips waarmee de behandeling nog effectiever is en de dagen van behandeling prettiger zijn.
Heeft u, naar aanleiding van uw eigen behandeling, ook nog tips? We horen deze graag.

  • Stopt u alstublieft met roken. Roken heeft een zeer nadelige invloed op het effect van de behandeling. Als stoppen toch heel lastig is, probeer voor en na de behandeling het roken zo lang mogelijk uit te stellen. Rook in ieder geval twee uur voor en twee uur na iedere behandelsessie niet! Ook het gebruik van een e-smoker of nicotinepleisters raden we af.
  • In verband met de (brand)veiligheid vragen wij u katoenen, makkelijk zittende kleding te dragen
  • Neem een vest of jasje mee dat u uit of aan kunt doen tijdens de fase dat de druk wordt op- en afgebouwd in verband met de temperatuurwisselingen. Let er op dat u deze niet over uw hoofd hoeft aan te trekken. Dat gaat niet in verband met het mondneuskapje.
  • Neem iets te lezen of te puzzelen mee. Geen krant, krantpapier en inkt zijn verhoogd brandbaar.

Heeft u zelf nog een goede tip? Geef deze aan ons door.


Neem contact op

Een sessie in de HYPERBARE KAMER


Bij de hyperbare zuurstofbehandeling ademt de patiënt 100% zuurstof in waarbij hij/zij in een drukcabine zit (de hyperbare kamer).

De hyperbare kamer is een afgesloten ruimte waarin “vliegtuigstoelen” staan opgesteld. Hierin kunt u gedurende de behandeling comfortabel zitten. Indien zitten in een van deze stoelen niet mogelijk is, neemt u in een bed of rolstoel plaats in de cabine.


Lees alles over de behandelsessie

KENGETALLEN LATE BESTRALINGSSCHADE BORST


Patiënten pijnklachten verdwenen

0123456789001234567890%

Afname in ernst van de pijn

0123456789001234567890%

Toename beweeglijkheid arm

0123456789001234567890%

VEELGESTELDE VRAGEN HYPERBARE ZUURSTOFTHERAPIE

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen met betrekking tot de hyperbare zuurstoftherapie. Staat uw vraag hier niet bij neem dan gerust contact met ons op.

  • Kent hyperbare zuurstoftherapie bijwerkingen?
  • Wat moet ik meenemen naar mijn eerste bezoek aan de kliniek?
  • Wat is hyperbare zuurstofbehandeling?
  • Ik ben bedlegerig, is dat een probleem?

Het antwoord op deze vragen en meer vind u op de pagina Veelgestelde vragen hyperbare zuurstoftherapie. Staat uw vraag hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.


WAT ONZE PATIËNTEN ZEGGENBESTRALINGSSCHADE NA BEHANDELING BORSTKANKER

Na 4 jaar pijn in mijn borst na bestraling heeft mijn chirurg mij naar Da Vinci Kliniek doorgestuurd voor hyperbare zuurstoftherapie.

Al vrij vlug begon ik te merken dat de pijn en de verharding minder werden. Na 60 behandelingen was mijn pijn weg en kan ik weer normaal slapen zonder pijn. Echt geweldig. 


COMPLEXE WOND NA BORSTAMPUTATIE

Ik ben bij Da Vinci kliniek terecht gekomen na een borstverwijdering. Vanwege forse weefselnecrose in de wond had mijn plastisch chirurg mij verwezen. Tot mijn verbazing verdween het dode weefsel en kwam er nieuwe huid tevoorschijn. Ook het forse oedeem in mijn borst verdween.

Ik wil een compliment geven aan het deskundige personeel van de kliniek. Zij werken persoonsgericht en met aandacht voor de mens. Dank jullie wel, het heeft de verwerking van mijn ziekte zoveel gemakkelijker gemaakt.


BESTRALINGSSCHADE

De 40 behandelingen waren geen belasting, het voelde als ontspanning. Ik ga het contact met medepatiënten en personeel nog missen. 

Ik ben heel blij te zijn verwezen, mijn pijnklachten zijn sterk verminderd en vertrouwen voor de toekomst versterkt.

WAT ONZE PATIËNTEN ZEGGEN


Bestralingsschade na behandeling borstkanker

Na 4 jaar pijn in mijn borst na bestraling heeft mijn chirurg mij naar Da Vinci Kliniek doorgestuurd voor hyperbare zuurstoftherapie.
Al vrij vlug begon ik te merken dat de pijn en de verharding minder werden. Na 60 behandelingen was mijn pijn weg en kan ik weer normaal slapen zonder pijn. Echt geweldig. 

Complexe wond na borstamputatie

Ik ben bij Da Vinci kliniek terecht gekomen na een borstverwijdering. Vanwege forse weefselnecrose in de wond had mijn plastisch chirurg mij verwezen. Tot mijn verbazing verdween het dode weefsel en kwam er nieuwe huid tevoorschijn. Ook het forse oedeem in mijn borst verdween.

Ik wil een compliment geven aan het deskundige personeel van de kliniek. Zij werken persoonsgericht en met aandacht voor de mens. Dank jullie wel, het heeft de verwerking van mijn ziekte zoveel gemakkelijker gemaakt.

Bestralingsschade

De 40 behandelingen waren geen belasting, het voelde als ontspanning. Ik ga het contact met medepatiënten en personeel nog missen. Ik ben heel blij te zijn verwezen, mijn pijnklachten zijn sterk verminderd en vertrouwen voor de toekomst versterkt.

VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.