“GA ER VOOR DE VOLLE 12O PROCENT VOOR”

‘Ik mocht meemaken dat mijn kleindochter geboren werd. Dat zijn de momenten dat ik extra dankbaar ben dat ik er nog ben.’ Huub de jong kreeg in februari 2017 te horen dat hij keelkanker had. Hij had al een tijd last van zijn keel en besloot op aandringen van zijn familie naar de dokter te gaan. Een week later ging hij de behandeling in; bestralingen. ‘Op zich had ik tijdens de bestralingen niet veel last. Hier en daar wat branderig, maar niks opzienbarends. De tumor in mijn keel reageerde ook goed, dus het leven zag er weer zonnig uit. Maar toch, na een aantal weken begon mijn keel te irriteren. Ik bleef maar schrapen en drinken om de jeuk weg te krijgen.’

De prognose van Huub is goed, maar hij krijgt steeds meer pijn bij het slikken en eten. Zijn keel is continu ontstoken. ‘Ik ben een positief ingesteld mens en leg me makkelijk neer bij een situatie, waar ik niks aan kan veranderen. Maar in deze fase had ik het moeilijk en ik keek de dood in de ogen. Ik kon bijna niet meer slikken of ademhalen. Ik was letterlijk stikbenauwd. Mijn vrouw belde voor mij op een bepaald moment een ambulance, het startpunt voor lange ziekenhuisbehandelingen om de gevolgen van de bestralingen te behandelen.’ De ontstekingen in Huub’s keel kunnen niet bestreden worden met medicijnen. Als Huub 20 kilo kwijt is krijgt hij een canule, om hem te helpen bij het slikken en adem halen. Hij krijgt sondevoeding.

Ik had nog nooit van hyperbare zuurstof gehoord

In het Radboudziekenhuis in Nijmegen wijst Huub’s KNO arts hem op de mogelijkheid van Hyperbare zuurstof. ‘Ik had er nog nooit van gehoord, maar stond overal voor open. Ik ben me direct gaan inlezen en toen bleek dat twee mensen die ik ken er ook in gezeten hadden. Eén had er veel baat bij gehad, de ander helemaal niet. Ik ging er met goede moed in. Ik woog nog maar 64 kilo met mijn 1 meter 80, wat kon mij gebeuren?’ In eerste instantie is het ingewikkeld voor Huub in de tank. ‘Het was lastig om de kap luchtdicht te krijgen. Ik ben van mezelf behaard, dus alles moest steeds goed geschoren zijn om de kap goed af te kunnen plakken op mijn huid. Dat scheren zorgde voor jeuk. Gelukkig vond ik uiteindelijk nertsolie. Een kostbaar goedje, maar het hielp.’ Huub had lang geen baat bij de behandeling in de tank. Zo optimistisch als hij was, hier had hij niet veel vertrouwen meer in.

Ik heb wortelstamp gegeten

Toch, tegen het einde van de eerste dertig behandelingen begon de zuurstof zijn werk te doen. ‘Mijn keel werd rustiger, de pijn werd minder, ik kreeg weer lucht. En ook de nadelen waren daar. Mijn handen gingen tintelen en mijn ogen bleven slechter worden.’ Langzaam maar zeker leek Huub wel degelijk gevoelig voor de zuurstofbehandeling. ‘Ik heb het uitgezeten, uiteindelijk 40 keer. Boekjes lezen, filmpjes kijken, geen probleem. De laatste behandeling is nu een maand geleden en weet je? Ik heb gisteren wortelstamp gegeten. En vorige week vis gebakken in slagroom in de oven. Zo verschrikkelijk lekker. Het lijkt nog steeds elke dag beter te worden. Ik neem nog maar 2 keer per dag een proteïne shake om op gewicht te komen, de canule mag er misschien wel weer uit en het allermooiste van allemaal; ik ben opa geworden.’

Tips van Huub

‘Als je deze behandeling gaat doen; leg je er bij neer dat je elke dag de tank in gaat en ga er dan 120 procent voor. Dat is de manier waarop je alles moet doen in het leven. Voor de volle 120 procent. Het kan je misschien wel heel veel gaan opleveren.’ En wat betreft de bestralingen, daar heeft Huub wel een hele bijzondere tip voor: ‘Ik kreeg een masker op tijdens de bestralingen. Die kreeg ik mee naar huis. Ik heb er een bloembak van gemaakt. Hij staat te shinen in mijn tuin!’

VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.

BEHANDELINGEN

Amersfoort
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Arnhem
Hyperbare zuurstoftherapie

Geldrop
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Hoogeveen
Hyperbare zuurstoftherapie

Rotterdam
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Waalwijk
Hyperbare zuurstoftherapie