Da Vinci Kliniek en Meander MC werken succesvol samen bij de behandeling van diabetische voetwonden

Davinci-Kliniek-18-1200x1800.jpg

Zondag 14 november is het Wereld Diabetesdag. Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte en het aantal patiënten met diabetes groeit de afgelopen jaren explosief. Als gevolg van diabetes kunnen patiënten wondjes aan de voet krijgen. Anderhalf jaar geleden heeft Meander het diabetische voetenspreekuur overgedragen aan de Da Vinci Kliniek, een focuskliniek voor complexe wondgenezing en hyperbare zuurstoftherapie. Da Vinci Kliniek heeft een vestiging in het Meander en we werken hierbij nauw samen met de specialisten van Meander. De reacties op en resultaten van deze speciale samenwerking zijn tot op heden erg positief.

Diabetische voet

Mensen met diabetes hebben vaak verhoogde bloedsuikers, maar ook andere stoffen in het lichaam raken soms uit balans (metabool syndroom), waardoor schade in allerlei lichaamsdelen kan ontstaan. Eén van de vaak voorkomende complicaties is dat wonden slecht of niet genezen. Deze slecht genezende wonden zitten nogal eens aan de voeten of onderbenen. De Da Vinci Kliniek heeft iedere woensdag in Meander, met medewerking van de specialisten van het ziekenhuis, een speciaal diabetisch voetenspreekuur. Bij dit spreekuur is een multidisciplinair team aanwezig met onder andere een vaatchirurg, revalidatiearts, gespecialiseerde wondconsulent, podotherapeut, schoenmaker en gespecialiseerde gipsverbandmeester. Zo nodig worden ook een internist, orthopeed of microbioloog bij de behandeling betrokken.

Hyperbare zuurstoftherapie

Door diabetes kunnen bloedvaatjes in het lichaam beschadigen. Hierdoor treedt een zuurstoftekort op. Dit kan verschillende klachten geven, bijvoorbeeld wonden aan de voeten. Hyperbare zuurstoftherapie kan dan helpen bij het genezingsproces. Maartje Loubert is vaatchirurg in Meander en vertelt: “Patiënten met een diabetische voet hebben uitgebreide medische begeleiding nodig. Zij komen één tot twee keer per week naar de Da Vinci Kliniek voor een intensieve wondbehandeling. Hier staat een groot team voor ze klaar en samen bekijken we welke behandeling het beste bij de betreffende patiënt past. Voor bepaalde patiënten is de hyperbare zuurstoftherapie een uitkomst. De patiënt neemt plaats in een hyperbare kamer waar de druk verhoogd wordt. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof in het bloed en het weefsel toe. De afweercellen worden extra gestimuleerd om de bacteriën en andere afvalproducten op te ruimen en er worden nieuwe cellen en bloedvaatjes aangemaakt. Daarnaast raken bacteriën die zich lekker voelen in een omgeving met weinig zuurstof uit balans waardoor ze sterven en infecties oplossen. Ook wordt de werking van antibiotica fors versterkt door hyperbare zuurstoftherapie. Al deze factoren dragen bij aan het stimuleren van de wondgenezing. Patiënten zitten vijf keer per week in de tank, voor ongeveer zes tot acht weken.”

VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.

BEHANDELINGEN

Amersfoort
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Arnhem
Hyperbare zuurstoftherapie

Geldrop
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Hoogeveen
Hyperbare zuurstoftherapie

Rotterdam
Hyperbare zuurstoftherapie
Complexe wondgenezing

Waalwijk
Hyperbare zuurstoftherapie