Een Transcutane zuurstofmeting (TCOM) is een meting van het zuurstofgehalte door de huid.
Bij een aantal aandoeningen, waaronder suikerziekte (diabetes mellitus), kan de doorbloeding van het onderhuidse weefsel en de huid verstoord zijn. Ondanks voldoende doorstroming in de grote bloedvaten in uw lichaam kan er door aantasting van de haarvaten toch een verstoring van de wondgenezing optreden. Om goed te kunnen beoordelen of hyperbare zuurstoftherapie een mogelijke bijdrage kan leveren aan de wondgenezing, wordt dit aanvullende onderzoek uitgevoerd in onze kliniek.
Een transcutane zuurstofmeting wordt ingezet bij patiënten met diabetes die een slecht genezende wond hebben. De kliniekarts bepaalt of het wenselijk is om dit onderzoek bij u uit te voeren.
Het onderzoek is bedoeld om het zuurstofgehalte in het bloed vast te stellen en te bepalen of het zinvol is om de behandeling met hyperbare zuurstoftherapie te starten.
De TCOM-meting duurt circa 1 uur. De meting verloopt rustig en is geheel pijnloos. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de behandeltafel. Er wordt één sensor op de borst geplaatst, twee sensoren op het onderbeen, 2 sensoren onder de enkel en één sensor op de voorvoet.
Vervolgens worden er drie metingen uitgevoerd:
Na dit onderzoek kunnen we zeggen of er sprake is van een zuurstoftekort in en rond de wond. Tevens kunnen we beoordelen of de mate van het zuurstoftekort een reden kan zijn dat de wond niet geneest. Na de meeting zal de wond door de wondconsulent worden verzorgd.
De uitslag van het onderzoek en de verdere behandeling worden met u besproken door de kliniekarts.