Offloading

Wat is offloading? 

Diabetische voetproblemen ontstaan vaak door een verhoogde druk op de voeten. Om problemen zoals het ontstaan van wonden te voorkomen of op te lossen, is het belangrijk om deze druk weg te nemen. Dit doen wij met behulp van offloading.

Voor wie is offloading?

Offloading wordt toegepast bij patiënten met diabetes waar sprake is van een verhoogde druk op de voet(en). Deze druk kan ontstaan doordat de vorm van de voet verandert of doordat de schoenen niet goed zijn. Een natuurlijke respons van het lichaam op druk is de vorming van eelt. Dit verhoogt de druk en maakt de schade nog erger. 

Hoe verloopt offloading?

Offloading begint met het regelmatig weghalen van overmatig eelt door de zorgverlener of een erkende podotherapeut. Daarnaast moeten alle schoenen goed geïnspecteerd worden als mogelijke oorzaak van drukverhoging. Het soort schoeisel vertelt namelijk veel over de oorzaak van de huidproblemen.

Als er een wond is moet de druk op een andere manier verlaagd worden.

Bedrust geeft de meest optimale rust, maar is vaak niet haalbaar omdat het vier tot twaalf weken kan duren voordat een voetwond is genezen. Alleen bij een acute infectie is dit noodzakelijk.
Krukken of rolstoel zijn meestal niet mogelijk vanwege andere problemen. Ook veroorzaken krukken vaak een verhoogde druk onder de andere voet en dat is niet wenselijk.
Offloading met gips of een speciale schoen is de beste oplossing. Het grote voordeel hiervan is dat de patiënt kan blijven lopen.

Er is een variatie aan offloading technieken beschikbaar:

  • Vilt en foam
  • Aangepaste schoenen plus een consult bij de orthopedisch schoenmaker
  • Het gipsen van het onderbeen met behulp van een speciale kunsthars

Het verlagen van de druk op de voet draagt bij aan de wondgenezing waardoor de behandeling effectiever wordt. Daarnaast voorkomt het verdere problemen zoals het ontstaan van nieuwe wonden. 


VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 5 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.