Madentherapie

Wat is madentherapie?

Madentherapie is de behandeling van necrotische en/of geïnfecteerde wonden met behulp van laboratorium gekweekte, steriele maden. De maden die gebruikt worden zijn steriel gekweekte maden van de goudvlieg.

Madentherapie kan als alternatief worden ingezet voor een chirurgisch debridement.

Voor wie is madentherapie?

Madentherapie kan worden ingezet als behandeling bij patiënten met een complexe necrotische of geïnfecteerde wond waarbij een scherp debridement niet mogelijk is. Een necrotische wond is een wond bedekt met afgestorven geel en/of zwart weefsel. Necrotisch weefsel en infecties verstoren de wondgenezing waardoor deze stagneert. De maden voeden zich bij voorkeur met afgestorven en geïnfecteerd weefsel waardoor ze de wond schoonmaken en verdere genezing mogelijk wordt gemaakt. De maden zijn niet in staat gezond weefsel op te eten.

Hoe verloopt madentherapie?

De steriel gekweekte maden worden doorgaans in een soort theezakje gestopt dat op de wond wordt gelegd. Normaal gesproken gaan er ongeveer 50-350 maden in de wond. Dit is afhankelijk van de grootte van de wond. De larven scheiden een enzym uit wat het weefsel vloeibaar maakt waardoor ze dit eenvoudig kunnen opzuigen. Ze kunnen wel tot 25 keer hun eigen gewicht in 3 dagen opnemen.

Vervolgens wordt er een loszittend absorberend verband op geplaatst. Met hun speeksel maken de maden het afgestorven weefsel vloeibaar, waardoor ze dit kunnen opnemen. In het theezakje zit een klein sponsje wat regelmatig nat moet worden gemaakt indien het sponsje te droog is. Dit om te voorkomen dat de maden uitdrogen. De maden kunnen ook te nat worden waardoor ze verdrinken. Daarom is het belangrijk om het absorberend verband dagelijks te controleren en te verwisselen indien deze is verzadigd. 

De maden blijven maximaal 1 week op de wond zitten. Hierna worden ze verwijderd en kan de wondbehandeling gecontinueerd worden.


VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 5 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.