Epidermal Grafting

Wat is epidermal grafting?

Epidermal grafting, oftewel een celtransplantatie, is een wondbehandeling die poliklinisch en zonder verdoving wordt uitgevoerd. Tijdens de behandeling voelt u de warmte van het apparaat die goed te verdragen is. Bij het verwijderen van de cellen wordt er een prikkelend gevoel ervaren wat door de meeste patiënten als niet pijnlijk wordt ervaren. 

Gedurende de behandeling wordt er een apparaatje op het bovenbeen aangebracht. Dit gebeurt met behulp van een beenbandje. Vervolgens verwarmt het apparaatje de gezonde huid. Door de combinatie van negatieve druk en warmte (37-40 graden) ontstaan er blaasjes gevuld met vocht. Dit vocht bevat stoffen die nodig zijn voor nieuwe huidvorming. Deze blaasjes worden vervolgens via een niet-plakkend verband op de wond aangebracht en laten we 14 dagen zitten. Dit versnelt de huidvorming over de wond. 

Voor wie is epidermal grafting?

Epidermal grafting wordt ingezet bij patiënten waarbij de wond een positieve genezingstendens laat zien en waarbij wij verwachten dat we met behulp van een celtransplantatie een nog snellere sluiting van de huid kunnen verkrijgen. In de kliniek wordt bepaald of de patiënt voor deze behandeling in aanmerking komt. 

Wat is het effect van epidermal grafting?

Deze methode kan leiden tot een volledige sluiting van de wond waarbij deze is bedekt met nieuwe huidcellen. Vanaf dat moment is de wond gesloten. De eerste effecten van deze celtransplantatie zien we gemiddeld genomen 3 weken na de behandeling. 

Hoe verloopt epidermal grafting?

De behandeling verloopt als volgt:

  • Er wordt gestart met het schoonmaken van de huid waar de transplantatie wordt gedaan en dit is bijna altijd aan de binnenkant van uw bovenbeen.
  • Het apparaat wordt geplaatst en het oogsten van de cellen van het bovenbeen wordt in gang gezet. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  • in de tussentijd wordt de wond schoongemaakt zoals u gewend bent met een scherpe lepel.
  • De geoogste cellen (‘grafts’) worden op de niet genezende wond aangebracht door middel van een siliconenverband.
  • Op de behandelde wond wordt een negatief druksysteem aangebracht in de vorm van een pleister of een dressing met een pompje
  • De huid waar de geoogste cellen zijn weggehaald (donorsite) wordt voorzien van een speciale pleister.. Deze huid geneest binnen enkele dagen weer.  
  • Het siliconenverband, het negatieve druksysteem (pleister) en de zwachtel blijven 1 week zitten. Na 1 week wordt het verband verwisseld waarbij het siliconenverband met de blaasjes blijft zitten.
  • Na 2 weken mag ook het siliconenverband met de blaasjes worden verwijderd. 
  • De wond wordt voor een aantal weken niet gespoeld en niet schoongemaakt om te voorkomen dat de getransplanteerde cellen worden verwijderd.
  • Na ongeveer 3 weken worden de eerste resultaten gezien in de vorming van nieuwe huid.

VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.