Enkel-arm index

Wat is een enkel-arm index?

De enkel-arm index is een onderzoek om vast te stellen of er vernauwingen in de slagaders van de benen zijn.

Om de enkel-arm-index (EAI) te bepalen, wordt de bloeddruk van de enkels en de bovenarmen gemeten. De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de armen is de enkel-arm-index. Normaal is de bloeddruk in de slagader in de enkel vrijwel gelijk aan die in de arm. Bij een vernauwing in het been is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm.

Voor wie is een enkel-arm index bedoeld?

Het enkel-arm index onderzoek is bedoeld voor alle patiënten met een wond op het onderbeen of de voet.

Hoe verloopt een enkel-arm index?

De enkel-arm-index wordt gemeten in rust. Daarom wordt u voorafgaand aan het onderzoek door de arts gevraagd een aantal minuten plat te gaan liggen. 

De enkel-arm index kan op twee manieren worden gemeten:

  1. Wij meten de bloeddruk in de arm en het bloeddruk van het been met behulp van een Dopplerapparaat. Dit apparaat gebruikt geluidsgolven. De arts zoekt een slagader op de bovenkant van de voet en aan de binnenkant van de enkel. Hij hoort de hartslag via het dopplerapparaat. Hierdoor kan de bloeddruk in uw arm en been gemeten worden.De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de armen is de enkel-arm-index.
  2. Er worden manchetten op de linker- en rechterarm geplaatst en op het linker en rechter onderbeen. Het apparaat dat is aangesloten op de manchetten meet vervolgens de bloeddrukken van de armen en benen en berekent de enkel-arm index. 

De gemeten enkel-armindex maakt de toestand van de slagaders in uw benen inzichtelijk. De uitkomst van dit onderzoek wordt met u besproken door uw behandelaar. 

Voor patiënten met diabetes wordt de druk in een teen gemeten omdat de druk gemeten in het onderbeen onbetrouwbaar is vanwege de aanwezigheid van niet-wegdrukbare vaten. Dit wordt een teendrukmeting genoemd. 


VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.