Borstkanker casus

Casuistiek-WW-nov.-22.jpg

November 2022                             Borstkanker casus

Bij een 51 jarige vrouw werd in februari 2018 in de linkerborst kanker vastgesteld. Tijdens de operatie werd de tumor verwijderd en tevens werden er lymfklieren, in de oksel, verwijderd. Tegelijkertijd werd er een herstel operatie aan de borsten uitgevoerd. Na laboratorium onderzoek bleek dat de verwijderde borsttumor gevoelig was voor chemotherapie en ook gevoelig voor hormonen. Patiënte ontving standaard bestralingen (radiotherapie) en omdat de borsttumor gevoelig was ook een chemokuur. De hormonale medicatie is de vorm van tabletten. Deze tabletten moet zij gedurende een aantal jaren gebruiken en ziekenhuiscontroles vinden plaats tot 2023.

Voordat patiënte werd verwezen voor hyperbare zuurstof therapie werd er nog een borstonderzoek (mammografie) uitgevoerd en bleek dat bij patiënte geen nieuwe tumor of uitzaaiingen aanwezig waren. Patiënte had pijn- en oedeemklachten van de linkerborst. Zij kon niet op de linkerzijde liggen en geen BH verdragen. Door de grote, en vorm van de borsten, in combinatie met de operatie littekens, had patiënte voortdurend pijn aan haar linkerborst (zeker als ze een BH droeg). De pijn  op een schaal van 1 tot 10 (VAS), waarbij 10 de ergste pijn is, was bij patiënte in rust 3 en na activiteiten een 7. Patiënte had 1x per week manuele oedeemtherapie die de scherpe randjes eraf haalde. Helaas trad er, door de oedeemtherapie, geen wezenlijke verbetering van de klachten in.

De behandeling bestond uit een basis van 30 sessies hyperbare zuurstoftherapie van elk 2 uur op en vast tijdstip en alleen op doordeweekse dagen. Tussentijds werd het effect van de behandeling geëvalueerd en werd de basis behandeling verlengd met 10  sessies tot maximaal 40 sessies.

Na afloop van 40 sessies hyperbare zuurstof therapie had patiënte geen pijnlijke borst meer, en het oedeem was volgens haar, en haar oedeemtherapeute, ook weg. De fibrotische streng was nog aanwezig, echter niet meer pijnlijk. Ook kon patiënte weer volledig haar linkerarm en linkerschouder gebruiken. Patiënte had geen blijvende bijwerkingen. Telefonische follow-up van patiënte gebeurt na 3 maanden en  1 jaar.

VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.