Wetenschappelijke update

wtenschappelijke-update-1-e1659685074503.png

Het effect van hyperbare zuurstoftherapie op orale microcirculatie

Radiotherapie wordt vaak gebruikt in de behandeling van verschillende soorten kanker, zo ook hoofd-hals kanker. De bestraling kan soms ook effect hebben op de gezonde weefsels rondom de kanker. Hierbij kunnen in de maanden tot jaren na de bestraling late bijwerkingen ontstaan. Dit kan zich uiten in een progressief proces van verminderde doorbloeding en fibrosering van het bestraalde gebied, wat kan zorgen voor een verminderde genezingstendens.

In een ver gevorderd stadium kan dit leiden tot afsterven van weke delen en het bot. Uit een eerder uitgevoerde studie is gebleken dat hyperbare zuurstoftherapie de doorbloeding in het bestraalde weefsel bevordert.

Kaakchirurg Renée Helmers heeft samen met collega onderzoekers onderzocht wat het effect is van hyperbare zuurstoftherapie op de orale microcirculatie.  Door middel van “handheld vital microscopy”, een beeldvormende techniek in de vorm van een handmicroscoop toe te passen, is gekeken naar de orale microcirculatie. In een eerder onderzoek hadden zij al ontdekt dat de orale microcirculatie na radiotherapie significant verschilt van gezond weefsel. Tijdens deze studie is onderzocht of de orale microcirculatie van bestraalde mensen een half jaar na de hyperbare zuurstoftherapie een verschil liet zien ten opzichte van de start van de behandeling. Conclusie: er werd een gedeeltelijke terugkeer gezien naar de waarden die horen bij een gezond mondslijmvlies.

Wilt u het hele artikel van Helmers et. al. (2022) lezen? Ga naar https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/hed.27073

VESTIGINGEN

Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland.

Bekijk hier onze vestigingen en de contactgegevens per vestiging.